Пълна паралелка с професия „Готвач“ в дуална форма на обучение започва от тази учебна година в Гимназията по облекло и хранене „Райна Княгиня“ в Стара Загора.
„Радваме се на голям интерес към новата форма на обучение – и от страна на родителите, и от страна на работодателите. В работните ни срещи се включиха членове на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в областта, както и други представители на бранша. Убедена съм, че това е пътят, по който ще се развива средното образование – дуалната форма е начин бизнесът да бъде активна страна при подготовката на кадри, а не само да изисква от нас“, коментира директорът Зина Камбурова. Обучението се осъществява с подкрепа на българо-швейцарския образователен проект ДОМИНО. 12 фирми с 13 ресторанта са заявили участие и ще приемат деца на практика, когато те постъпят в XI и XII клас. Програмата предвижда в IX клас децата да учат теоретични дисциплини, а в X да имат учебна практика в училище. През последните 2 години на обучение те ще стажуват във фирмите срещу заплащане – 2 дни седмично в XI клас и 3 дни в XII клас.
„През първите две години децата получават месечна стипендия от 50 лв., осигурена по проекта. След това работодателите ще заплащат труда им. Какви пари ще получават младите хора – възнаграждението се изчислява въз основа на минималната работна заплата за страната и изработените часове“, пояснява директорът. Едно от притесненията на работодателите е дали ще е необходимо да заплащат осигуровки за децата. Очаква се да бъдат приети поправки в Кодекса на труда и учениците да сключват стажантски договор за двете години обучение чрез работа, за да не плащат фирмите осигуровки.
„Традиционно е партньорството ни с бизнеса още преди да се заговори за дуалното обучение. Поддържаме връзка, обменяме информация за новостите в бранша. Представители на фирми наблюдават нашите практически занимания или представят своя опит пред учениците“, разказва Камбурова. Бизнесът присъства и по време на изпитите за придобиване на професионална квалификация, включва се и при провеждане на производствена практика в реална работна среда. Не липсват и обяви за свободни работни места за завършили ученици.
Четете повече в бр. 5, 2 – 8 февруари 2017 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg