Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Професионално образование
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За списанието
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Професионално образование
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Новини Новини 2023 Брой 19, 2023

Вкусът на хляба

Музей в Копривщица разказва историята на насъщния през вековете

Петя Николова от Петя Николова
10-05-2023
в Брой 19, 2023
A A
Деца и ученици се включват активно в цялостния процес по създаване на хляба при посещенията си в Музея на хляба и традиционните храни в Копривщица

Представленията на Ангел вървят като топъл хляб. В момента желаещите да ги посетят, могат да се запишат най-рано за февруари следващата година. На пръв поглед, цялата история е съвсем проста. Трябват ти само брашно, вода и сол. Но зад популярния „Музей на хляба и традиционните храни“ в Копривщица стоят много работа, ентусиазъм и непрекъснато разнообразяване на програмата. Защото най-важните посетители са децата. А те са капризни, трудно задържат вниманието си и когато им е скучно, веднага се издават. За тях от 2016 г. създателят на Музея Ангел Ангелов подготвя представления. Представление? „Точно така – казва той. – Около час и половина е продължителността, а ние правим по две на ден. Освен водещ още четирима души са ангажирани. Започваме с разказ за историята на хляба – откъде тръгва, защо е полезен и какво означава здравословно поведение и отношение към храната.“ После заниманието набира скорост и ако случайно надникнете в залата с дългата маса, ще видите посипаните с брашно грейнали лица на децата.

Казват, че само през първия месец след отварянето си Музеят посреща над 1800 ученици. Групите следват една след друга. Екскурзиите до Копривщица са еднодневни и в предлаганите от туроператорите програми присъстват около два часа активно включване на децата в цялостния процес по създаване на хляба. Те не просто влизат и разглеждат, не само слушат, но и се докосват до брашното, усещат с пръстите си тестото и си тръгват със собственоръчно създадените хлебчета.  „Правим ритъмна терапия с тактилни усещания“, обяснява Ангел и пита: „Знаете ли какво означава „джагара-джугара? Означава подскачане, викане, танцуване, веселие“. Това правят децата в „Музея на хляба и традиционните храни“. Само че съчетават забавата с познанието.

Ангелов уточнява, че не приемат отделни посетители, защото имат концепция, която е по-подходяща за групи. Не само деца, но и възрастни хора могат да се запишат, ако имат желание да усетят дъха на прясно изпечен хляб и да научат повече. Ще видят каменната мелница за смилане на жито хромел, ще разберат какво представлява ферментът опара, който се активира в нощта преди замесването на тестото, и защо е важно да се консумира йодирана вместо хималайска сол. И децата, и възрастните задължително си тръгват с ново познание. Като човек със сериозен интерес не само към българските традиции, но и към световната история, Ангел успява да запознае гостите си с видовете хляб от създаването на човечеството до днес. Предлага рецепти, които сам е потърсил и приготвил. От сътрудничеството на екипа му с Врачанския регионален исторически музей се появяват рецепти, правени преди хиляди години в праисторическото селище Оходен край Враца. Хляб от неолита, от времето на Помпей, от Египет и манастирски хляб от Света гора, кулинарни възстановки на онова, което се е готвило преди хилядолетия, но и собствени интерпретации на стари селски рецепти – богат е тефтерът на Ангел, както и уменията, с които „преминава“ през различни епохи и отправя послания към новите поколения.

„Музеят е част от цялостно начинание – създаването на фондация „Национален тръст за съхранение на културното и историческото наследство в България“ – обяснява Ангел, който е председател на Фондацията. – В момента разширяваме концепцията на Музея с откриването на туристически дом.
Със своя юнашки тиган, който може да нагости едновременно от 800 до 1000 души, става известен и с прозвището Ачо Юнашкият тиган. С екипа му са готвили на брега на Сена, в Берлин, на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, както и редовно – на фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка“, който се провежда до Оходен. „Тиганът е възстановка от XVIII век, с какъвто се е готвело в манастирските кухни – обяснява Ангел. – но в сравнение с юнашката ни тава е съвсем малък. Тя е три пъти по-голяма от него, тежи над 250 килограма и в нея можем да сготвим над 5000 порции наведнъж.“

Софиянецът, отдал сърцето си на Копривщица преди години, организира и още редица инициативи. Сред тях са конкурс за детска рисунка „Приказка за хляба“, събития, посветени на Трети март. А всеки Великден в София събира децата да чупят рекорди по боядисване на великденски яйца. И тази година също са го правили – в сградата на Българския Червен кръст в Лозен.

Пазител на традициите и човек, който създава музей, за да разкаже историята на хляба и как се е променял през вековете, заедно със своята съпруга Велислава и екипа си Ангелов поддържа непрекъснато буден интереса към българската храна и здравословното поведение. Винаги казва, че не желае да се рекламира, но методът „от уста на уста“ работи безотказно.

Your Image Description

Свързани статии:

Ученици с презентации в Европейската нощ на музеите Книгите сами ни намират За силата на думите „Мартеници с кауза“ подкрепя младежи в неравностойно положение в Кюстендил

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Сюжети

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
СподелянеTweet
Предишна статия

Нургюл Салимова, шахматистка: Учителят е призван да ни помага да намерим своя път

Следваща статия

Ученици с презентации в Европейската нощ на музеите

Следваща статия
Ученици с презентации в Европейската нощ на музеите

Ученици с презентации в Европейската нощ на музеите

Книгите сами ни намират

Книгите сами ни намират

Отворен достъп за науката с публични средства

Отворен достъп за науката с публични средства

Последни публикации

  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5-6/2024, година XXVI
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2024, година XXVI
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 2-3/2024, година XXVI
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 1/2024, година XXVI
  • Годишно съдържание  сп. Професионално образование,  том XXV (2023 г.)
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 6/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 3/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 2/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 1/2023, година XXV
  • Годишно съдържание сп. Професионално образование, том XXIV (2022 г.)
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 6/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 3/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 2/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 1/2022, година XXIV
  • Годишно съдържание сп. Професионално образование 2021 г.
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 6/2021, година XXIII
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5/2021, година XXIII
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2021, година XXIII

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"