Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Професионално образование
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За списанието
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Професионално образование
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Новини Новини 2021 Брой 46, 2021

Закуска в Космоса с… такос

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
17-11-2021
в Брой 46, 2021
A A
Екипажът на Crew-3 от ляво надясно:
Матиас Маурър, Том Маршбърн, Раджа Чари и Кайла Барън

Ракетата за многократна употреба SpaceX Falcon 9 с орбиталната капсула Crew Dragon на върха най-после изкачи в Международната космическа станция четирима астронавти. Полетът на SpaceX Crew-3 се отлагаше няколко пъти от 31 октомври насам заради времето, заради заболяване на член на екипажа… НАСА не е отлагала космически полет заради влошено здраве на астронавт от 1990 г., когато командирът на совалката „Атлантис“ Джон Крайтън се разболява. Изстрелването е забавено три дена, докато той оздравее.
Екипажът на SpaceX Crew-3 е в състав бившият командващ на подводница Кайла Барън от ВМС на САЩ, пилотът изпитател Раджа Чари и опитният астронавт и лекар Том Маршбърн. Член на екипа е и астронавтът Матиас Маурер от Европейската космическа агенция. Той е специалист по материалознание. Четиримата астронавти смениха на МКС екипажа на SpaceX Crew-2 в състав Шейн Кимброу, Томас Пескет, Акихико Хошиде и Меган Макартър. Малко преди да се завърнат на Земята заедно с постоянния екипаж на МКС, астронавтите събраха реколтата от люти чушлета. В рамките на експеримента Plant Habitat-04 48 семена бяха засадени през юли т.г. в оранжерия с размерите на микровълнова печка. Те са от рода Espanyola Improud. Още през 2019 г. НАСА съобщи, че тази люта чушка ще бъде първият зеленчук, отглеждан с идеята, ако е достатъчно устойчив, да „полети“ и към Марс. Първите дегустатори на пикантния зеленчук станаха самите астронавти. По думите на Меган Макартър екипажът е опитал чушлетата, като ги е използвал в такос.

Астронавтите на SpaceX Crew-2 на НАСА Шейн Кимброу (вторият отляво), Томас Пескет (в средата), Акихико Хошиде (вторият отдясно) и Меган Макартър (крайно вдясно) на борда на Международната космическа станция точно преди да приберат реколтата от люти чушлета (29 октомври 2021 г.). Най-вляво е астронавтът на НАСА и борден инженер от експедиция №66 Марк Ванде Хей

Сега на ход са астронавтите от Crew 3. По време на шестте месеца в орбита те ще направят няколко космически „разходки“, за да огледат и ако се наложи, да ремонтират МКС отвън. Ще продължат експериментите по отглеждане на различни растения без почва. Ще наблюдават влиянието на подобни полети върху човешкия организъм.
Освен екипажа на Crew 3 на МКС работят членовете на експедиция № 66 в състав – астронавтите на „Роскосмос“ Антон Шкаплеров и Петър Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей. Международният екипаж на МКС ще приема и гости, сред които група японски туристи. По план те трябва да излетят в края на тази година с руския „Союз“.
Crew Dragon за първи път превозва хора през май 2020 г. Тогава астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се качват на МКС.

Your Image Description

Свързани статии:

Златна треска в Космоса Eдна легенда на 100 години Нов център за иновации Задълбочаваме научното и образователното сътрудничество със Северна Македония

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Наука

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
СподелянеTweet
Предишна статия

Акад. Николай Витанов, зам.-ректор на Софийския университет по научноизследователска и научна проектна дейност: Бъдещето е на интердисциплинарните изследвания

Следваща статия

Фалшиви съобщения от името на „Български пощи“ ЕАД

Следваща статия
„Български пощи“ с нова услуга

Фалшиви съобщения от името на „Български пощи“ ЕАД

Проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии: Обучението под егидата на OIV е чест за Университета и за България

Проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии: Обучението под егидата на OIV е чест за Университета и за България

Мотивирани и силни от първия ден

Мотивирани и силни от първия ден

Последни публикации

  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5-6/2024, година XXVI
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2024, година XXVI
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 2-3/2024, година XXVI
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 1/2024, година XXVI
  • Годишно съдържание  сп. Професионално образование,  том XXV (2023 г.)
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 6/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 3/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 2/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 1/2023, година XXV
  • Годишно съдържание сп. Професионално образование, том XXIV (2022 г.)
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 6/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 3/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 2/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 1/2022, година XXIV
  • Годишно съдържание сп. Професионално образование 2021 г.
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 6/2021, година XXIII
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5/2021, година XXIII
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2021, година XXIII

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"