Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Професионално образование
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За списанието
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Професионално образование
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Новини Новини 2024 Брой 14, 4-10.04.2024 г.

Как е правилно да си поръчаме повече от едно капучино

„Аз-буки“ от „Аз-буки“
06-04-2024
в Брой 14, 4-10.04.2024 г.
A A

Надежда ДАНЧЕВА*

През XX век в нашия език навлизат немалко заемки от италиански език, които са част от интернационалната кулинарна лексика. Такива лексикални елементи са капучино от итал. cappuccino, броколи от итал. broccoli, лазаня от итал. lasagna, моцарела от итал. мozzarella, рукола от итал. rucola, спагети от итал. spaghetti, тирамису от итал. tiramisu и други.

Обикновено още при появата на новата дума в езика ни възникват нейни форми за множествено число (например смартфон, смартфони).

За съществителното капучино обаче няма установена форма за множествено число,

затова и справката с Официалния правописен речник на българския език (2012, с. 314) показва, че думата капучино има само форма за ед. ч. (подобно на лазаня, също на аншоа, авокадо). Единствената друга книжовна форма на думата е капучиното, т.е. членуваната форма.

Тогава как е правилно да си поръчаме повече от едно капучино?

Нарицателното капучино се причислява към групата на съществителните имена, които означават неброими предмети. Това са названия на вещества или продукти, които могат да имат само форма за единствено число (напр. захар, сол, пипер, ориз) или само форма за множествено число (напр. спагети, броколи, трици и др.).

За да изразим количество, трябва да използваме съчетания с думи, които имат такова значение и могат да се броят, например чаша капучино, килограм захар, пакет спагети, лъжица олио.

Следователно правилно е да си поръчаме повече от едно капучино с изрази като: Може ли две чаши капучино, Три чаши капучино, моля. Срещаните в разговорната реч употреби като *две капучина, две капучини, *две капучинита са неправилни.

*Д-р Надежда Данчева е главен асистент в Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ към Българската академия на науките.

Your Image Description

Свързани статии:

Въпроса ще го погледна, но няма да го отговоря сега Пеперуди в стомаха двадесет и четири седем Епоним – що е то? Невинаги не се пише винаги слято

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Д-р Надежда Данчевакапучинокулинарна лексикаНаписаното оставаПиши правилно

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
СподелянеTweet
Предишна статия

Да запазиш любовта към българското

Следваща статия

Водата – извор на живот

Следваща статия
Водата – извор на живот

Водата – извор на живот

5 топки, които правят 5 пъти по-щастливи децата

5 топки, които правят 5 пъти по-щастливи децата

СУ „Димчо Дебелянов“ в Белене отбеляза 54-а годишнина

СУ „Димчо Дебелянов“ в Белене отбеляза 54-а годишнина

Последни публикации

  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5-6/2024, година XXVI
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2024, година XXVI
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 2-3/2024, година XXVI
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 1/2024, година XXVI
  • Годишно съдържание  сп. Професионално образование,  том XXV (2023 г.)
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 6/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 3/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 2/2023, година XXV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 1/2023, година XXV
  • Годишно съдържание сп. Професионално образование, том XXIV (2022 г.)
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 6/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 3/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 2/2022, година XXIV
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 1/2022, година XXIV
  • Годишно съдържание сп. Професионално образование 2021 г.
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 6/2021, година XXIII
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 5/2021, година XXIII
  • Сп. „Професионално образование“, книжка 4/2021, година XXIII

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"